Påkörd av bussen

Påkörd av bussenMikael Olofsson

Om olyckan och den långa vägen tillbaka, berättade Mikael Olofsson 
19/3 på Kom In-lokalen på Öbacka. 
HSO Umeå och ABF Umeåregionen var arrangörer.


En dag hände något som totalt förändrade Mikael Olofssons liv. Det skedde 1996. Då blev han påkörd av en ultrabuss. Han hamnade under bussen, lite bakom framhjulet. Det tog räddningspersonalen tre timmar att lyfta upp bussen för att få loss honom.

På sjukhuset kunde man konstatera att han fått en kraftig hjärnskakning och bäckenfraktur. Hjärnan började svälla och han sövdes ner i 10 dagar på intensivvårdsavdelningen. Personalen berättade sedan att hans rökbegär hade visat sig genom att händerna hade rört sig som om de sökte en cigarett. De gjorde en liknande av papper som de gav honom.

Han blev stegvis bättre, men fick sedan gulsot och måste läggas in på infektionsavdelning. Han kände att han var jobbig med personalen eftersom han ville gå ut och röka så ofta. Hans mamma berättade att han uttalade ord baklänges.

Någon månad senare fick han komma till neurorehabiliteringen. Han trodde att han hade varit i slagsmål på krogen. När han fick besök av ambulanspersonal som varit med vid olyckan, berättade de vad som hänt och orsakerna började klarna. De var mycket förvånade över att han kunde gå med rollator. De hade trott att han skulle få en större funktionsnedsättning.

Den långa vägen tillbaka hade börjat. Mikael var utskriven och kände sig utlämnad. Humöret gick upp och ner. Han fick ligga och vila mycket på dagarna. Fick inte cykla det första året. Hade dåligt minne. Kände sig sysslolös och såg på TV nästan jämt. Mamma fick hjälpa till mycket. 

Kuratorn föreslog att han skulle omskola sig. Men Mikael ville fortsätta att arbeta som kock. Han arbetstränade på hotellrestaurang men insåg att arbetstempot var för högt. Han tog datakörkort och läste företagsekonomi på Komvux. Fick hjälpa till med bokföringen på restaurang och tog körkort igen. 

Mamma hade fått kontakt med hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, intresseorganisationen för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående. Mikael trodde först inte att det skulle vara något för honom, men ändrade åsikt. Det fanns ännu inte någon lokalförening i Umeå men snart bildades en i staden och han engagerade sig i den.

Numera är Mikael 50 år och har blivit tillfreds med att ha hel sjukersättning och jobba för Hjärnkraft och är mycket tacksam för det stöd han fått där. Han menar att han har haft tur i oturen som inte fick ännu svårare skador. Han arbetar bland annat med att ordna aktiviteter och föreläsningar genom föreningen och det tycker han är jättetrevligt.
 

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform som är oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF Umeåregionen

HSO Umeås arrangemang, utbildning och information sker ofta i samarbete med arbetarnas bildningsförbund i Umeå. Besök gärna deras hemsida via länken.

ABF Umeåregionen. (Öppnas i nytt fönster).