Aktiviteter 2014 - ett urval


Föreläste om sitt liv som barndomsblind 8/9

Lena Westman

Lena Westman

Lena Vestman blev blind när hon föddes för tidigt. Hon miste synen p.g.a att hon fick för mycket syrgas och för starka lampor i kuvösen. Hon fick ligga kvar på barnavdelningen i två månader. Hennes mamma fick skicka bröstmjölk till henne med bussen.

Lena fick tidigt träna sig på att vara från familjen. Vistades från femårs ålder på Gerdahemmet i Åsbyn för att sen flytta till Tomteboda vid sju års ålder där hon blev kvar i 11 år. Där lärde hon sig punktskrift. De första åren fick hon bara åka hem till jul, påsk och på sommarloven. Lena fick efter ett tag åka hem en gång i månaden. Längtan efter mamma var mycket stor. På Tomteboda fanns ungefär 150 barn.Hon har gått en vävutbildning i Växjö och har bl.a. arbetat på Rågsunda hemslöjd. Lena har haft en ledarhund och planerar nu för en ny så att hon kan komma ut på promenader. Matlagningen sköter hon själv och lägger maten enligt klockan för att veta vad som är vad. Hon har också en timer med punktskrift i köket.

Det finns oförstående människor som tycker att en synskadad som frågar om hjälp ska ha assistent eller ledsagare! Taxi- och busschaufförer är vänliga och hjälpsamma. Syntolkning med förhandsintro – talande telefon – talsyntes i dator med punktskriftsdisplay är bra hjälpmedel. Det är mycket svårt med alla touchknappar eftersom de inte går att känna på.  Lena har ledsagare och lever ett rikt och bra liv utan att se. 

Föreläsningen arrangerades av HSO Umeå i samarbete med ABF Umeåregionen och Socialtjänsten i Träffpunkten Aktrisen på Umedalsområdet.  


Tillgängligt för alla vid Stora Stenen!

Camilla Björnehall med assistent vid Stora Stenen

 

Camilla Björnehall med assistent vid Stora Stenen

Projektet Umeåregionens älvdalar inbjöd den 28/8 funktionshinderföreningarna inom HSO Umeå till Stora Stenen för att prova på tillgängligheten. Deltagarna blev bjudna på buss, lunch, fika och underhållning av trubaduren Markus Lövgren.

Utflykten började mycket välkomnande då bussen hade hiss för de som hade med rullstolar. När vi kom fram blev vi erbjudna att åka en tillgänglighetsanpassad vagn med ramp och säkerhetsbälten som drogs av en fyrhjuling 1 km upp till Stora Stenen. För den som vill ta sig upp till fots finns en grusad väg för att anpassa framkomligheten för hjälpmedel. Halvvägs upp finns en bänk för vilopaus. Paavo Lundqvist guidade oss runt i området runt Stora Stenen som är ett friluftsområde i Överboda. Där finns flera grillplatser och möjlighet att hyra stugor för övernattning.

Äventyrsbana för barnen finns också. Även tillgängliga utedass fanns. Hanna Landström som är projektledare för "Umeåregionens Älvdalar" deltog på utflykten och berättade om projektet. Deltagarna från funktionshinderföreningarna var mycket nöjda efter dagens utflykt och tackade Paavo och Hanna för deras generösa insats!

 

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform som är oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF Umeåregionen

HSO Umeås arrangemang, utbildning och information sker ofta i samarbete med arbetarnas bildningsförbund i Umeå. Besök gärna deras hemsida via länken.

ABF Umeåregionen. (Öppnas i nytt fönster).